Resor

I och med att mina rumskompisar jobbar som flygvärdinnor, så hoppas jag innerligen att någon av dem kan fixa lite flygrabatt till mig inom den närmsta framtiden. Är så sugen på att resa någonstans där jag inte varit förut och uppleva kulturella grejer och sånt. Solsemester vill jag också gärna åka på. Har inte varit på solsemester på minst 5 år, och jag har jobbat varje sommar, så jag varken blivit brun eller njutit av vädret.        
Jag vill gärna åka till:




Maldiverna




Bali



Thailand
(Krabi(Chicken Island, Ao Nang), Koh Samui, Koh Tao



Karibien
(Bahamas, Coki beach & Magens bay, St. Thomas, United States Virgin Islands)



New York
- Här tänkte jag gå på finalen i en tennismatch som t.e.x US Open

Hursomhelst, så måste jag begränsa mig eftersom ifall jag kan få rabatt på flyg, så kan jag endast åka med Norwegian. Här är några mer realistiska ställen som jag vill åka till:




Mallorca




Algarve



Paris
- Över en weekend och gå på kanske Roland Garros/French Open och på opera. Besöka Herr Chopin också eventuellt.



Kreta



Santorini


Koseligt





Sitter här och myser framför datorn, med tv:n i bakgrunden, en vit mjuk filt och tända ljus. Börjar inte förrän 15 imorn, så det känns skönt att få vara lite "ledig", trots att jag egentligen inte är det. Kommer jobba 6 dagar denna vecka, må-lör, är inte helt ledig förrän söndag.

Verandan i vår lägenhet







Har varit så himla fint väder de två sista dagarna. Soligt och fint. Har haft t-shirt på jobbet(med den gula reflex-västen på förstås), gött är det! Bestämde mig för att ta kort på verandan som vi har här, glömde ta kort på den häromdan när jag gjorde inlägget med alla lägenhetsbilderna. Verandan är relativt stor och har sån där ligg-stol och grill och allt. Klockan var någonstans runt 20.30 när jag tog bilderna, fortfarande är det så ljust ute!


Dagens middag



Gjorde kycklingsallad till middag idag, som även kommer bli lunch imorgon. Härligt att slå två flugor i en smäll, tog 45 minuter att fixa allt. Hade ingen lunch med mig idag till jobbet, bara smörgås. Så nu känner jag mig duktig. Lärde mig nya ord idag på jobbet: Puttetrekk(örngott), mangler(saknas), klutter(trasor), anbefale(rekommendera), deilig(trevlig, härlig, vacker), flink (duktig). Var en bra dag. Börjar bli bekant med mycket, men har mycket att lära, veta vart allt ligger, bli säker, få upp tempot, och bli ännu duktigare. Men det känns bra.


Långt inlägg om lite om allt.

Idag var en kul dag på jobbet, mycket bättre än igår. Mycket information och smågrejer som man måste lära sig. Fick lära oss hur man ska putsa fönster på flygplan och bära någonslags säkerhetsssele. På arbetet så hann vi också med 4 flyg. Är faktiskt ganska schysst jobb, känner mig så bra bemött av mina arbetskamrater. När jag satt och väntade på bussen hem, så hälsade en tjej från jobbet på mig. Det hör till saken att vi bara träffats en enda gång. Vet inte, jag tycker bara man känner sig "sedd" på jobbet, vilket gör att det känns bra och man känner sig uppskattad.

 

Jag lär mig också nya norska ord hela tiden. Som tepper (filtar), søppel (skräp), pleier (brukar), bruker (använder), flaks (tur), unnskylde (ursäkta), fortelle (berätta), rygger (backa), trenger (behöver) osv. Har världens bästa arbetsledare/upplärningscoach. Han är så skön och passionerad i det han gör. Han säger åt oss att inte vara rädd för att fråga, att säga ifrån, att stå på oss för att vi är nybörjare och behöver mer tid. Han pratar lite konstig norska, sådär svamligt som vissa gör, svårare att förstå när han förklarar grejer. Jobbtimmarna går rätt fort, även fast jag tycker det går långsamt i perioder. Fick höra idag att det finns möjlighet att jobba extra som koordinator, när man har jobbat här ett tag. Hur coolt vore inte det??!! En koordinator är typ sån som alla vänder sig till och rapporterar massa grejen via walkie-talkies.

Som en cool chefsposition. Häftigt! Skulle vara kul att hamna där om ett halvår. Kul att man har möjligheten att jobba sig uppåt.

 

Igår tänkte jag hur jag skulle klara av att jobba här i ett år, om jag skulle kunna klara av det eller inte. Men idag,kändes allt positivt. Förutom på morgonen när jag gick upp, ville inte till jobbet. Är inte van att gå upp så tidigt. Gick upp 06.30. Men jag la mig rätt tidigt inatt, så jag var piggare idag än igår. Allt känns faktiskt bra. Jag ser fram emot att lära mig saker och bygga en fin vardag här.

 

Det bästa jag vet är när jag kommer hem efter arbetet till min fina lägenhet. Jag blir så glad när jag kommer hem och allt är så mysigt och fint. Idag kände jag mig så tacksam och glad över hur fint jag har det. Hur knäppt det känts att planerat detta i 2-3 år, och nu så befinner jag mig här. I det absolut ideala jobb/boende-scenariot at the moment. Det känns för bra för att vara sant i stunder. Jag har det riktigt bra.

 

Idag lagade jag också middag helt själv! Det tog 40 min, och blev faktiskt himla bra. Stek lax med potatis och grönsaker. Diskade och sen så tvättade jag håret och duschade. Tiden går rätt snabbt efter arbetet, jag hinner inte med mycket. Filmen, matplaneringsschemat, måla naglarna hinner jag inte. Men jag gör ju så mycket annat. Jag har inte gjort i ordning lunch till imorgon, får se vad jag slänger ihop. Känns drygt att behöva laga "riktigt" mat 2 gånger om dagen. Tar sån tid. Frukost och mellanmål räknas inte, för det tar högst 15 min.

 

Min facebook håller fortfarande på och jävlas med mig. Har skickat en rapport till dem. Skulle anmäla på fb också att mitt konto är hackat/utsatt för virus, så klickar jag mig fram och grejer, byter lösenord osv. och sen helt plötsligt så kommer jag till typ ngn slags error, där det står att servern har stängt ner sidan. WTF? Jag tänker undvika använda den här internetet ett tag. Bytte till och med lösenord på hotmail, och så segar den och bara håller på och drygar. Läskigt, sånt har inte hänt mig förut.

 

Jag har tänkt att börja träna igen, men vi får se hur det blir med det. Jag vill inte binda upp mig på 12 månader. Jag vet inte om jag kommer "komma igång" igen, och då känns det väldigt dumt att betala för det. Det finns några gym/träningscenter i närheten. Elixia och Spenst, har jag funderat på. Båda ligger i Jessheim, så det är bra att det är så nära. Får väl köpa något prova-på-pass/drop-in grejs. Men jag tror inte jag kommer börja träna där. Är nog billigast ifall jag köper en yogamatta, hantlar och en stor spegel och tränar hemma till youtubevideos och dylikt. I alla fall de första månaderna, tills jag ser hur det går osv. Det tror jag blir bäst. På tal om Jessheim borde jag dra till storcentret snart, och kika in läget. Men, det är nog lika bra att jag inte gör. Så jag inte slösar pengar i onödan. Håller nog bättre i pengarna ifall jag inte åker till butiker och sånt. Har inte slösat så mycket förutom det nödvändiga, och det känns bra. Jag får inte lön förrän 15 augusti, så det är ett tag tills dess.

 

En annan sak jag måste ta reda på är ifall vi på jobbet får friskvårdförmåner. Det är en självklarhet att man bör utnyttja sina rättigheter ifall det är möjligt. Det vore supernajs om Sodexo kunde bekosta gymkort/massage ett par gånger. Vet att man får typ 100 kr rabatt på Spenst (och även Elixia tror jag), men man måste binda upp sig i ett år, och det känner jag inte för.

 

Sedan måste jag skaffa rullgardin, eller bara gardin överhuvudtaget. Jag blir så vansinnig över allt ljus. Det går inte att beskriva mitt hat för mitt stora ljusa fönster som inte ens går att täckas med lakan eller dylikt. Jag kan inte sova när det är så ljust. Tyvärr lär det dröja 10-14 dagar innan jag fixar det.

Ska lägga mig nu. Borde ha lagt mig för 1,5h sen. Nåväl. Godnatt! ♥


Lägga sig i tid

Ska lägga mig om ~40 min.. Fastän jag inte vill. Utan hellre vill titta på film och greja. Hatar att jag inte har rullgardin, och ett varmare täcke. Blir väldigt svalt på kvällen. Nästan lite kallt. Och det är så extremt ljust. Imorgon är en ny dag.

News:

- Jag har lärt mig vem Fridtjof Nansen är (en stilig(imo) norsk nobelpristagare, enligt wikipedia)
- Mitt facebook-konto har blivit tillfälligt spärrat. De påstår att jag har virus på min dator och uppmanar mig att ladda ner något anti-virus program via deras hemsida. Skumt? Ja, sannerligen. Hoppas bara inte det är hackat eller nåt.
- Försöker hitta biljetter till finalen till olika tennisturneringar som Roland Garros, Wimbledon, US Open osv. Skulle vara kul att gå någon gång om ett år typ. Det går sådär.Sjukt dyrt! Värre än priserna i Norge, multiplicerat med 500.
- Känner mig lite sugen på choklad, men har inget.
- Lärt mig att kuddar på norska heter puter
- Känns lite tomt och konstigt att bo här. Trots att jag bor så himla fint och har det bra. Men ovant och bara lite knäppt. Saknar det sociala antar jag.
- Förstod inte så bra grejer som min arbetsledare på jobbet förklarade idag. Jag snappar upp smågrejer, lite ord här och där, men jag fattar inte helt. Norska är lite vanskelig i stunder, särskilt när det rör facktermer inom flyg
- Måste göra en matplanering för veckan hade jag tänkt, men jag har inte hunnit de senaste dagarna.
- Vill gärna gå och fika nåt riktigt gott, men jag vet inte vad det finns för ställen som kan please me. Känner inte att jag vill kasta bort 70 NOK på någon halvdan kondisbit.
- Hittat en busshållplats som tar mig från jobbet och hem igen. Det var visst samma hållplats, men jag tänkte lite tokigt. Eller ja, egentligen inte. Jag tycker att man ska ha två hållplatser i vardera riktning, för varje stopp. Tydligen så har de bara en, så man får bara vara lite uppmärksam på bussarnas "skyltar".
- Har provat att logga in på facebook säkert 30 gånger nu. Men det funkar inte. Sucks.

Första jobbdagen!



Var lite långtråkig dag, mycket info, mycket prat, mycket lyssnande. Lite drygt, men fick en större inblick angående jobbet och lite tour-guidance inom flygplatsen. Mina arbetskamrater är i alla fall glada, sköna, öppna och trevliga. La mig 02.30 inatt, gick upp 05.50... Men jag var piggare än vad man skulle kunna tro, trots en hel del gäspningar. En bild på min jobb-outfit är liksom lite vedertaget att visa, hence bilden.

sliten och trött tjej



ska gå och lägga mig nu. börjar jobbet åtta imorgon. ska kolla upp nu när jag ska ta bussen. jag skulle ha sett filmen the terminal med tom hanks ikväll, men jag var upptagen med att fixa bloggen och allt. god natt så länge!

random bilder



fräscha och nyttiga frukter på... tallrikar. fruktskål ska införskaffas!




en kul yoghurt som jag såg i mataffären igår. ta det piano.




studerade noggrant google earths bilder så jag skulle kunna hitta till fraktporten från busshållplatsen




roliga hushållspapper/hand-torkar-papper på toaletterna på flygplatsen. de går inte sönder, utan man drar bara den neråt, så snurrar den runt. haha, väldigt robust material. hygieniskt också.




när jag förberedde frågor som jag skulle ställa på min jobbintervju för sodexo




har massa ego-bilder i min ajfån. nu kom en av dem till nytta iaf.



miljö-provet som jag gjorde igår för jobbet



min middag idag. spaghetti med köttfärsås, wasa sandwich med någon fyllning och bob's apelsinjuice


tjugofjärde juni

Idag har jag:

åkt kollektivtrafik, buss that is. själv för första gången!

hittat “fraktporten”, där jag ska möta upp ngn imorn som ska leda mig till jobbet

inte hittat busshållplatsen som tar mig samma väg hem igen, tydligen finns det bara i en riktning

hittat “fraktporten”, där jag ska träffa ngn som ska leda mig till jobbet

gått lite vilse, och strövat runt lite i området där jag bor, hittade dock hem igen

ätit en pizzabit från peppes pizza. ska inte köpa den mer, är så stark tycker jag. och dyr…

träffat mina föräldrar och fått lite mat+ en frys som skall läggas i förrådet

blivit irriterad på min mobil som inte verkar kunna skicka eller ta emot sms

skype:at med min bror

träffat min andra rumskompis, som är hur superschysst och jättetrevlig!

tagit finare bilder på lägenheten och uppdaterat blogginlägget

blivit än en gång lika förvånad över att min ena rumskompis sover så jäkla länge haha…

,.chillar här på flygplatsen i deras comfy halv-liggande stolar.,


dagens frukost



Paulúns Superflingor(fullkornsdinkel med kanel), med mjölk, lingongrova med kycklingpastej, skinka och gurka. Och så en ekologisk banan till allt detta också

tjugotredje juni

Idag gick jag upp vid 12. Min rumskompis gick inte upp förrän 19 haha.. Hon tycker också om att sova. Men så länge?! Det är lite charmigt ändå, tycker jag.  Känns som att jag går upp värsta tidigt jämfört med henne, haha.. Alla jag känner går upp typ 08-09, känner mig alltid så onormal när jag går upp 13-14.

Idag har jag tvättat håret, duschat, plattat håret, diskat, lagat mat, städat, skype:at, suttit vid datorn, gjort miljö-testet för jobbet, åkt buss en sväng till matbutiken, promenerat hem, skaffat blogg, skrivit blogginlägg, sammanställt utgifter, sett över bankkontot och sett lite på bridget jones. bra dag.


Min första frukost i Norge


Havregrynsgröt med mjölk, kanel, lingon&hallonsylt, skivad banan, 2 finncrisp med kycklingpastej och ett glas vatten.


Min första middag i Norge



., som min rumskompis bjöd på som "välkomstpresent". 402 NOK blev det totalt. SJUKT! .,

Bilder på lägenheten







första dörren till vänster är badrummet och första dörren till höger är mitt sovrum







stora fina fönster







stort, öppet och modernt kök med high-tech spis, ugn och diskmaskin















mitt rum, och min fina dubbelsäng(120 men ändå). Stort fint fönster, måste fixa rullgardin asap!














FAQ angående min resa till Norge


Vart bor du?

Nu så bor jag i Jessheim, ca 3,5 km från centrum i en lägenhet som jag delar med två andra tjejer. Men jag är ursprungligen från Karlstad då.

Hur fixade du boende?

Jadu.. ärligt talat så hade jag en hel del tur! Jag var först på en lägenhetsvisning i Jessheim (också i kollektiv), där hyran skulle vara 2500 NOK. Det var ganska trångt, men hade tex bastu, gym, fint kök, stort vardagsrum, men väldigt små rum. Dessutom skulle depositionen tydligen sättas in på “den som skulle flytta ut”:s bankkonto, för att det skulle vara “smidigt”. Det var ganska knäppt, men hursomhelst så fick jag inte det boendet.

Jag fixade mitt nuvarande boende ca en vecka innan det var tänkt att jag skulle börja mitt jobb. Så precis i sista minuten! Jag var beredd på att tacka nej till jobberbjudandet pga boende-problemet.  Jag hittade boendet, genom en annons på ett forum; backpacking.se, mejlade, bokade tid för lägenhetsvisning och fick besked att jag fick lägenheten samma dag!

Det är ju lättare ifall man är fler, typ 2-3 st och ska hitta boende, för då kan man dela på hyran, och det blir billigare. Men det är svårt att få någon att haka på vid samma tajming som en själv. Jag fixade både jobb och boende själv. Det fanns några som jag hade tänkt åka med, men det blev inte så av olika anledningar. En tjej åkte till en annan stad, en tjej kunde inte förrän augusti, en annan tjej kunde heller inte förrän augusti, vissa var astaggade via mail men sen så blev det inget med det osv. Jag orkade inte  ”vänta” på ngn, så jag bestämde mig för att fixa det själv under processens gång, trots att det hade varit lättare ifall man vore fler. Jag skulle ju börja jobbet ganska snart, och det fanns ingen som hade fått jobberbjudande samtidigt som mig i samma område, som jag kände till.

Vart ska man leta efter boende?

Alltså, rent generellt sett så lägger ju folk ut annonser på finn.no eller hybel.no. Såväl som lägenheter/hus till enskilda rum/kollektiv. Ofta är det en deposition på 2-3 månadshyror. Annars finns det annonser via forum som tex. backpacking.se och cribsnorge.se. Jag övervägde i början att bo på vandrarhem/apartments/motell den första tiden innan jag hittat något bättre. Tips på vandrarhem om man ska jobba på Gardermoen är tex. Gardermoen Apartments eller Bedder. Gardermoen Apartments har bra bussförbindelser, medan på Bedder så är det bäst att ha tillgång till bil tror jag. Det är ganska höga hyror, men å andra sidan ingen deposition.

Jag skulle personligen inte välja att bo i Oslo, om man jobbar på Gardermoen, då det är högre hyror än tex. i Jessheim. Ligger oftast mellan 4500-6000 NOK/mån för ett rum, dessutom ska man ju köpa månadskort för pendeltåget som ligger på typ 1200 NOK.  Har man ett riktigt riktigt bra betalt jobb, så visst. Men för en average arbetare så tror jag man förlorar ganska mycket på det. Jag skulle föredra och rekommendera att bo i Jessheim, Kløfta, Nannestad, Eidsvoll, Sand eller Maura. Ett månadskort för buss ligger på ca 310 NOK, så det lär man behöva ifall man inte har tillgång till bil. Blir nog dyrare med bil, med bensin och allt. Men frihetsmässigt och tidsmässigt är ju det ganska gött.

Hur ser boendet ut där du bor?

Det är jättefint! Jag känner mig lyckligt lottad och så himla tacksam att jag hittat ett så bra ställe. Det är relativt stort, modernt och nyrenoverat. Är ca 90 kvm, tre sovrum, kök, badrum,kök, med tvättmaskin och diskmaskin. Jag har ett eget rum, med dubbelsäng och en stor garderob och ett litet bord. Funderar om det får plats med ett digitalpiano också, men jag får kolla upp det :) Jättemysigt är det, och jag stortrivs! Kunde inte hittat ett bättre ställe. Helnöjd, trivs som fisken i vattnet :-) Bilder på lägenheten kommer i ett nästa inlägg!

Vilka bor du med?

Jag bor med två andra tjejer, båda är norskar. De jobbar också på Gardermoen som flygvärdinnor för Norwegian. Jätteschyssta är dem! Lika gamla som mig.

Hur mycket är hyran?

Hyran är på 3667 NOK/mån. Det tillkommer avgifter för el+internet varje månad. Blir typ kanske max 300 NOK.  Ingen deposition var det, så det var superbraaa! Sällsynt att hitta.

Hur är bussförbindelserna?

Till själva busshållplatsen är det ca 5 min gångväg. Och till själva Gardermoen är det ca 20-30 min med buss. Till Jessheim är det ca 5 min med buss, och till närmsta mataffär är det 2 busshållplatser bort, eller cirka 10-15 min promenad. Bussarna går minst en gång i timmen, från typ 05 till 00.30 ungefär.

Vart jobbar du?

Jag kommer börja jobba på Sodexo, som är ett av Norderns och världens största serviceföretag. De erbjuder tjänster till olika företag, events, privatpersoner osv. Jag kommer jobba som servicemedarbetare, mer specifierat som flygplansstädare på Gardermoen flygplats.

Hur mycket kommer du jobba?

Jag kommer jobba i skift, cirka 83% av heltid. Men det kan säkert pendla både mer och mindre. Men det är mer som en riktlinje tror jag. Kan säkert jobba lite extra om jag vill. Vi får se hur det blir med det. Observera att en “norsk arbetsvecka” är 37,5 dvs en vanlig arbetsdag är 7,5 h.

Hur fick du jobbet?

Jag kände två kompisar som jobbade på Sodexo. Först var det tänkt att jag skulle söka vilket jobb som helst. Sökte jobb på SSP, som äger de flesta caféer/restaurang på flygplatsen. Skickade in ansökan, de hörde av sig inom en vecka, fick jobbintervju på Pizza Hut, fick besked om att jag fick jobbet dagen efter. Tackade dock nej till det jobbet, dels pga lönen men också eftersom tajmingen inte kändes rätt. Dessutom kändes det väldigt oprofessionellt av intervjuaren/arbetsledaren att ha intervjun på själva flygplatsen omkring massa människor. Var lite störande.

Vid samma tidpunkt som jag gick dit för den intervjun, lämnade jag CV på Sodexos kontor. En månad senare, hade jag inte hört från dem. Då ringde jag personalansvarige, och skickade ett mail till henne på mitt CV(igen). Hon kontaktade mig inom en vecka för intervju, och inom ytterligare en vecka fick jag besked om att jag fick jobbet. Sedan  skickade jag iväg utdrag ur belastningsregistret, tog en vecka, fick hem det, åkte dit igen och lämnade det, och sen 2 veckor efter fick jag besked om att allt var okej och att jag skulle börja jobba veckan efter.

Hur många gånger åkte du till Norge innan du bosatte dig där?

Hmm.. det blev väl 5ggr inklusive gången med flytten. Första gången för intervju på SSP. Andra gången för intervju på Sodexo. Tredje gången för inlämning av utdrag ur brottsregister till jobbet+skatteverket+husvisning för första rummet i kollektiv. Fjärde gången för lägenhetsvisning där jag bor nu+ introduktion på jobbet. Och så femte gången, med skatteverket(inlämning av skattekort)+ flytten och allt.  Den enda gången jag betalade för resan var första och andra gången. De tre sista gångerna åkte jag i samband med att min pappa skulle skjutsa folk till flygplatsen, så det var riktigt smidigt att slippa ta bussen, mer bekvämt och ekonomiskt gynnsamt :-)

Har du norskt personnummer eller D-nummer?

Då jag tänkt stanna ett år i Norge, så har jag valt norskt personnummer och då folkbokför man sig här. Blir lättare att skaffa bank tror jag också, men har inte bestämt vilken än..

Hur mycket kommer du tjäna?

Tjaa du.. Det beror på hur mycket jag jobbar!  Jag har 158 NOK/h i grundlön, + OB 50% extra på lördagar, 100% extra på söndagar +50% för kvällar efter kl 18 (tror jag). Sen lär man ju förhoppningsvis få en hel del på skatteåterbäringen+ 10% av bruttolönen i semesterersättning, så jaa.. jag hoppas på att det blir en hel del. Jag tror jag kommer tjäna 30k brutto, 19 k netto, betala 36% i skatt och spara minst 8k varje månad. Mitt mål är att spara ihop 100k exkl semesterersättning+skatteåterbäring. Men ja, vi får se med allt!

Hur mycket tjänar man i Norge?

Det är helt olika. Det skiljer sig kraftigt beroende på vilken arbetsplats du jobbar, hur mycket jobberfarenhet du har, ifall du har utbildning till yrket osv. En lagerarbetare tjänar förmodligen mycket mer än en restaurang/caféarbetare/servitris. En kompis till min bror jobbar i kycklingfabrik i Askim och tjänar 30k efter skatt. Det handlar säkert också om hur villig man är att jobba extra, obekväma arbetstider, övertid samt på helger/helgdagar. Det är genom att jobba dessa tider, som man tjänar bäst, och som avsevärt ökar inkomsten. På SSP på Pizza Hut skulle jag tjänat 116 NOK/h de tre första månaderna och sen typ ökat till 130 NOK/h (vilket är givet då man fyller 20 år).

Vad gjorde du efter gymnasiet?

Efter gymnasiet så tog jag körkort, pluggade upp ett betyg och tillgodogjorde mig mitt fullständiga gymnasiebetyg, jobbade lite mindre än deltid i en kiosk, promenerade med hundar, chillade och tog det lugnt.  Reste ett par gånger till Stockholm och Göteborg och så. Hade väääldigt mycket fritid, och det var ganska skönt det första halvåret. Var skönt att slippa skolan, stressen och pressen. Och det var skönt att “hitta sig själv”. Men sen så blev jag mer och mer rastlös och uttråkad. Var inte meningsfullt att gå upp tidigt, vände på dygnet, satt mycket vid datorn osv.  Men det var ett värdefullt år!

Varför har du valt att åka till Norge och jobba?

Det är av många olika anledningar. Självklart är det främsta motivet att tjäna pengar.Det är ju skitsvårt att få jobb i Sverige överhuvudtaget, ännu mindre ett heltidsjobb, eller ett jobb som är välbetalt. Lägg märke till hur snabbt arbetsgivarna i Norge hörde av sig till mig!

Jag vill gärna ha en buffert för framtiden, eftersom jag har aldrig haft sparade pengar, så det känns bra och tryggt för framtiden och särskilt då jag planerar att studera vidare är det skönt att ha sparade pengar, för oförutsedda utgifter eller bara att unna sig något. Man lever ju ganska snålt som student, så det kan vara skönt att ha möjligheten att kunna unna sig saker (med måtta) eller kanske kunna resa någonstans

Ett misstag som jag gjorde i gymnasiet var att jobba parallellt som jag studerade. Detta gjorde att jag inte presterade lika bra i skolan och uppnådde de studieresultat jag ville ha. Däremot är det ju alltid trevligt att ha lite pengar för fika, nöjen, gym, och andra intressen. Detta fick mig att inse att vid studier på universitet så vill jag inte jobba vid sidan om studierna, utan jag ska verkligen prioritera studierna och prestera på topp utan distraktioner.

Förutom detta, har jag länge drömt att resa iväg på solsemester, köpa ett digitalpiano(och bli bättre på att spela piano) eftersom piano och musik är ett stort intresse. Och köpa massa kläder(och bli av med min klädångest) och smink, gå på SPA-behandlingar och massa andra fina grejer.

Förutom den ekonomiska aspekten så tror jag själva erfarenheten att resa till ett annat land och klara sig på egen hand verkligen skulle vara nyttigt för mig. Att bli självständig, ta ansvar för mig själv, lära mig hushållsbestyr, och inte vara så beroende av mina föräldrar 24-7. Samtidigt är det ju också en stor frihetskänsla, att ta egna beslut, att lära sig hantera sin privatekonomi och bli mer vuxen helt enkelt. Sen är det ju självklart positivt ur ett socialt perspektiv att lära känna andra människor, och bli mer bekant med sig själv, sina värderingar och principer, och samtidigt lära sig samsas med andra.  Så det är ett win-win på alla sätt! :-)

Vilka norska ord har du hittills lärt dig?

Trenger = Behöver

Må = Måste

Vanskeligt = Svårt

Koselig = Mysigt/Trevligt

Rolig = Lugn

Morsom = Rolig

Smisk = Fjäsk/Smicker

Stilling = Plats

Tariff = Avtal

Hallon = Bringebær

Fradrag = Avdrag

Selvangivelse = Deklaration

Attest = Intyg

Huske = Komma ihåg/Minnas

Lov = Lag

Lover = Lagar

Lurer = Undrar

Spørsmål = Frågor

Politi = Polis

Benytte = Använda

Sulten = Hungrig

Kino = Bio

och så vidare…


Välkommen till min blogg!

Tänkte att det vore kul att dokumentera min resa här i Norge, så jag tänkte skapa en blogg. Alltid kul och intressant att kunna titta tillbaka. Idag är det den tredje dagen som jag officiellt “bor” i Norge. Jag börjar mitt jobb nu på måndag(imorgon) eller idag, beroende på hur man ser på saken. Började blogga först på blog.se men jag tyckte inte designen var nåt vidare, så förhoppningsvis lär jag trivas här! Detta innebär att jag kommer överföra de blogginlägg som jag börjat skriva där. Ha överseende att tid och datum inte stämmer riktigt. Välkommen till mitt äventyr här i Nordlandet! :-)


Välkommen till min nya blogg!